En klassisk Biff Rydberg är en lyxpyttipanna på oxfilé, råstekt potatis och som serveras med en äggula och någon typ av senap.
Till lunch nyårsdagen blev den en väldigt lyckad variant av Biff Rydberg gjord på rester från nyårsaftonens middag med råsastekt innanlår från älg och nöt. Vi serverade med en väldigt god senapsgrädde. Gör gärna din Biff Rydberg på vilt såsom älg, rådjur eller hjort, det kan bara inte bli fel!
ca 150 gram kött per person - oxfilé, innanlår eller entrecoté
lagom mycket potatis...
gul lök
(2 dl öl)
smör
1 äggula per person
Skala och tärna potatisen i ca 1,5 cm kuber, (lägg eventuellt i kallt vatten en stund. Fungerar även fint utan att göra detta).
Skär köttet i kuber, gärna lite större än potatisen, för att undvika att få köttet genomstekt.
Hacka löken grovt.
Bryn löken i stekpanna och koka eventuellt ner med lite öl om du vill. Har dock ej testat själv...
Ta ur löken och lägg åt sidan på tallrik.
(Skölj av potatisen och torka av på handduk om de legat i kallt vatten.)
Stek potatisen gyllenbrun i smör, lägg åt sidan med löken.
Bryn sedan köttet snabbt i omgångar i het panna. Ge det en bra yta, men det skall helst endast vara medium eller rare om du vågar...
Senapsgrädde
ca 2 dl grädde
0,5 dl crème fraiche - inte nödvändigt, men blev bra
2-3 msk god senap du gillar - jag blandade sötstark hemgjord senap med lite slotts grovkornig
alternativt blandar du i 2 msk Colemans senapspulver, med 1 msk socker och 2 tsk blandade gula och bruna senapsfrön
Vispa grädden, men inte för hårt
Vispa eventuellt i crème fraiche
Rör i senap
Blanda och servera kött, potatis och lök som en pytt i panna, eller i separata högar på tallriken med en rejäl klick senapsgrädde och en rå äggula i ett äggskal. Vill du piffa till det ännu mer, så hacka lite persilja över.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
tisdag 7 januari 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det blev kanongott Anders, precis som maten dagen innan!
SvaraRadera