För några veckor sedan var det dags för att stånka korv igen... Det har varit en tradition under flera år och en trevlig sådan också.
I år blev det min Älgkorv som vanligt och en ny Köttkorv att koka som jag presenterar här.
När du gör korv så var noga med hygienen då processen pågår en stund och korven högst troligt skall frysas igen. Låt därför gärna köttet vara endast halvtinat och låt kvarnen ligga i frysen innan. Kyl korven snarast efter att du är klar.
Receptet nedan blev inte riktigt fem meter korv, vilket är längden på de fjälster som normalt säljs. Istället blev det kanske 3 meter. Vill du ha mer så öka bara ungefärligt proportionellt.
Vill man göra korven lite mer som en Julkorv, så blanda i t ex en tsk nymalda nejlikor.
krokfjälster
1 kg oxfärs eller älgfärs
1 kg fläskfärs eller vildsvinsfärs
(ister som komplement beroende på om vildsvinet varit fett eller inte)
2 gula lökar, finhackade
smör
1 tsk vitlökspulver
1 dl potatismjöl
1 msk ingefära
1 msk rosmarin
1 msk timjan
0,5 tsk nymald vitpeppar
1,5 tsk nymald kryddpeppar
1 msk salt
5-10 dl kalv/oxfond
Lägg fjälstret i blöt en bra stund innan, gärna dagen innan. Skölj gärna igenom också.
Svetta löken i lite smör, utan att den får färg och låt den sedan svalna.
Mal färsen och blanda med den avsvalnade löken i en bunke.
Blanda med resten av kryddorna och bearbeta en stund.
Blanda i buljong, lite i taget. Smeten skall bli förhållandevis lös, men absolut inte rinnig. Reglera möjligtvis med lite mer eller mindre buljong.
Låt smeten stå en stund (kanske en kvart iaf) i kylen och sätta sig lite.
Trä fjälstret på ett korvhorn till kvarnen på din assistent eller en petflaska.
Stoppa korven, men inte alltför hårt så den spricker när du skall koka den. Det skall enkelt gå att vrida korven, så att det bildas en ny korv, utan att skinnet blir spänt.
Antingen stoppar du hela längden och delar sedan i lagom portionslängder (genom att vrida enligt ovan), efter hur många ni är i familjen. Eller så kan man dela fjälstret innan. Vissa lämnar en ända öppen eller så knyter man med bomullssnöre i båda ändar.
När du skall äta korven så låt den sjuda tillsammans med ett lagerblad och några kryddpepparkorn och en klyftad lök, eller bara i vatten... i ca 20 minuter. Se dock till att inte koka, utan håll istället dig en bit under 100 grader.
Servera med potatismos eller rotmos och kanske lite senap eller rårörda lingon till.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
torsdag 19 december 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar