Gulasch kan ju både serveras som soppa eller gryta och vad jag förstått så förekommer nog lika många varianter som det finns ungrare... Grunden är nog dock paprikapulver, lök och kummin. Därifrån kan man nog gå mot det mesta som man använde i grytväg, med rotfrukter kryddor, paprikor och till och med pasta.
Här kommer en lite svensk tappning där jag hittade grunden i Lisa Lemkes "Allt i en gryta" som jag fick av frugan för ett tag sedan. Det hela tillagades i vår nyinköpta tryckkokare, vilket nog minskade den totala tillagningstiden från kanske 2 timmar till 1 timma, naturligtvis beroende på vilket kött man väljer och hur mört man vill ha resultatet.
Då grytan endast tar några liter fick jag spara in på grönsakerna... därför hoppade jag över de rotfrukterna inom parantes, men ta gärna en större gryta och ös på!
Kryddningen nedan är "familjevänlig" men vill du ha lite mer sting så tveka inte dra på lite till.
Soppan räcker säkerligen till 4-6 vuxna, beroende på hur mycket man kompletterar upp med t ex bröd och liknande.
Vill du ha en mer grytliknande konsistens så vänd köttet i lite mjöl innan du steker på det och håll ner mängden vätska.
Drygt 1 kg grytbitar från Vildsvin, annat vilt, lamm eller nöt
500 g morötter
500 g palsternacka
(500 g persiljerötter)
(500 g fast potatis)
4 röda paprikor
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1/2 chili
smör
2 msk mortlade kumminfrön
4 msk rökt paprikapulver
4 msk tomatpuré
1/2 dl koncentrerad viltfond
vatten
salt/peppar
4 äpplen
pepparrot
youghurt/crème fraiche
Skala och tärna rotfrukter i lagom mumsbitar.
Kärna ur, rensa på kärnor och skär ner paprikorna.
Skala och hacka löken.
Skala och skiva vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs grönsaker och rotfrukter tillsammans kummin och paprikapulver. Häll i grytan.
Bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Häll i grytan.
Klicka i tomatpurén, häll i viltfond och rotfrukterna i grytan och fyll på med vatten så att det väl täcker.
Beroende på om du vill ha mer soppa eller gryta så kan man reglera med vätska under kokningen och det kokar bort för mycket.
I en tryckkokare så kokar du i ca 25 minuter och kanske 1-2 timmar i en vanlig gryta.
Öppna tryckkokaren och smaka av med salt och peppar och häll i tärnade äpplen strax innan du tar av grytan från spisen.
Alternativt river du äpplena grovt och serverar till.
Servera med yoghurt och grovriven pepparrot.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
torsdag 5 december 2013
Gulasch på grytbitar från vildsvin med svenska smaker
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar