I samband med midsommar tog jag chansen att länsa trädgården vid mitt föräldrahem på rabarber, då det växer en hel skog där. Blev säkert uppåt 10 kilo. Först blev det Rabarbersaft som står i kylen, sedan gjorde jag denna Rabarber och Jordgubbsmarmelad och resten frös vi in för kommande projekt och frugans goda pajer.
Inspirationen kom från sotasaker.com men jag kan meddela att mitt recept enligt nedan kanske är väl sött. Om man inte vill ha marmeladen för söt, kanske man kan ha nog med fördel ha i en saften och cest från en halv citron eller en lime.
1 liter jordgubbar, rensadeoch delade i mindre bitar
6 dl rabarber, sköljda och skurna i cm skivor
8 dl syltsocker
1 vaniljstång, urskrapad
(saft och cest från 1/2 citron eller 1 lime)
Värm jordgubbar, rabarber, socker och vanilj, inklusive stången i en gryta.
Låt sjuda tills sylten klarar ett marmeladprov... Eller enligt Dansukker (sockertillverkare) i fem minuter.
Ett marmeladprov innebär att du tar lite vätska från koket på en sked och häller lite på en tallrik. Dra sedan skeden igenom. Om vätskan inte flyter ihop, utan linjen finns kvar, är marmeladen färdig att hälla på burkar. Detta tog mycket längre tid än fem minuter när jag kokade.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
onsdag 26 juni 2013
Marmelad på jordgubbar och rabarber
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar