söndag 2 juni 2013

Grillad lättgravad vildsvinsytterfilé med gremolata och rostad chevrépotatis

Grillsäsongen har kommit igång och det var dags att test något nytt. Jag har aldrig gravat kött tidigare så nu var det dags.

Slog till på en ytterfilé, eller urbenad kotlettrad som det egentligen är, från ett vildsvin som vi hade i frysen. Ca 650 gram, vilket var tillräckligt för 5 personer, men då när via hade både förrätt och efterrätt. Annars skall man nog ta ca 180-200 gram per person.

Om du vill grava köttet så gör det vid lunchtid, om du skall grilla på kvällen.

till ca 5 pers (vid full meny...)

Vildsvinsytterfilén
650 gram urbenad och välputsad kottlettrad från vidlsvin
2 msk socker
1 msk salt
2 msk hackad färsk timjan
cest från en halv citron

Blanda socker salt, timjan och cest en skål. Badda in köttet och stoppa det sedan i en plastpåse och lägg in i kylskåpet så länge som du har möjlighet. Minst någon timma, men gör inget om det är över natten.
Ta ur påsen en timma innan grillning, så köttet blir rumstempererat och hinner torka lite.
Förbered grillen med briketter, som bara ligger på ena sidan.
Grilla på en fin yta på direktglöd och lägg sedan åt sidan och grilla under lock till köttet har ca 63 graders innetemperatur.
Låt köttet vila i en handduk 10 minuter.
Skiva upp och häll gremolata över samt servera med potatisen och eventuellt lite sallad eller grillad sparris.

Potatisen
1 bit chevré
färskpotatis

Koka den tvättade färskpotatisen och koka ca 5 min.
Salta, peppra och grilla sedan potatisen i ugnen eller på grillen bredvid köttet tills den fått lite yta.
Vid servering smular du över rikligt med chevré.

2 tsk finhackad vitlök
3 msk finhackad bladpersilja
cest från en halv citron

Blanda ihop.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar