söndag 25 mars 2012

Rödvinsrisotto med västerbottenost, kantareller och älgkorv

Efter att vi spenderat eftermiddagen vid en orienteringstävling i Varberg var det dags att landa hemma hos oss för lite mat.

Inte två helt självklar hittar med en två och en treåring vid bordet. Men Casper gillade naturligtvis korven och risotton nästan sprutade ur öronen på de båda...

Receptet räckte alltså till fyra vuxna och två hungriga barn!

Risotto:
3 scharlottenlökar (om det är av den mindre sorten)
5 dl risottoris av lämplig sort...
2-3 dl rödvin
ca 1 liter buljong
ett par nävar kantareller
2-3 dl riven västerbottenost

Koka upp buljong medans du svettar scharlottenlöken en bra stund. I med rosottoriset och fortsätt svettas till riset är glansigt under viss omrörning. I med vinet och låt koka ner under ganska låg värme. Sedan i med buljongen, lite i taget och låt varsamt koka bort. Rör varsamt ganska ofta för att undvika att det fastnar i botten. Medans du kokar risotton skall du bryna kantarellerna i smör, salta och peppra. Koka inte risotton längre än att det finne lite kärna kvar och alltså lite tuggmotstånd. Salta och peppra och i med osten. Rör runt och låt stå en lite stund innan servering.

Älgkorv:
Stek den egenstonkade älgkorven på mellanvärme med mycket smör. Glöm inte att sticka den så den inte spricker.

För alla som inte har stonkat korv tidigare kan jag bara rekommendera följande klassiker där man lär sig allt...

Servera med en god sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar