söndag 26 februari 2012

Plankstek med älgbiff

Med en fru som är stormförtjust i planka så blev det till slut införskaffat fyra ekplankor, som dessutom passade som handen i hansken i ugnen. Med fyra lagom biffar från årets nedlagda älg så tänkte jag det kunde passa... Kan nog dock gå bra med vilken filé eller ytterfilé som helst, eller annat gott kött...

Som tillbehör lade vi upp lätt ångkokade broccoli buketter och sparrisar som vi lindade i bacon samt en halv tomat. Naturligtvis skall planka serveras med Spritsat potatismos, som Pommes duchess och en fet bea!

Pommes duchesse:
Koka mjölig potatis
Mosa med lite varm grädde (bara lite), ett par äggulor och en rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar.
Spritsas på plankan.

Förbered med att sätta ugnen på 250 grader grill för senare...

Släng in plankorna och bränn av dem snabbt någon gång under förberedelserna, så de även hinner svalna lite igen.

Bearnaise:

3 st äggulor
250 gr smör - absolut inte mer än 85 g per äggula 4 st vitpepparkorn 2 st schalottenlökarlite hackad persilja 2 msk dragonvinäger eller vitvinsvinäger plus lite torkad dragon eller en kvist färsk dragon 0,5 dlvatten

Smält smöret på låg värme i en kastrull, dra av men låt inte kallna helt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Reduceras till ungefär hälften och sila i glas eller annan behållare.
Ta sedan antingen en tjockbottnad kastrull med låg värme eller en kastrull i ett vattenbad med hett vatten. Vispa äggulorna med reduktionen till äggulorna börjar tjockna.
Ta bort kastullen från värm och vispa i smöret. Först droppvis och sedan i tunn stråle.
Strö i lite persilja och dragon och smaka av med salt och peppar.

...En bearnaise kan beroende på vad du skall ha den till alltid kryddas med lite annant... Kanske lite körvel, finhackad chilli, cayennepeppar, sweet chilli sås, lite citron eller kanske i med lite skalade räkor till lite grillad sparris...

Grilla biffarna snabbt i grillpanna på hög värme så de får fina ränder, men är röda i mitten.

Lägg upp kötttet fint, spritsa moset runt plankan och lägg upp grönsakerna du valt men inte bean och in i ugnen på hög grillvärme, så att moset får fin färg. Därefter häller du på bearnaisen och serverar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar