Var på Bornholm i somras och köpte flytande lakrits i en liten mysig by som heter Svaneke.
Efter ett halft misslyckat försök att kombinera chokladmousse och lakrits blev det ett litet försök med pannacotta som följer här. Blev supergod med en liten lakritsgömma som tittar fram när man sticker ner sin sked.
Den är naturligtvis lite krånglig, när den får göras i tre steg, med varje steg är iaf ganska lätt...
Receptet räcker till ca åtta personer, eller om man plockar ur enbart vanilj eller chokladdelen som separata recept, till fyra personer.
Vaniljpannacotta
3 dl grädde
1 blad gelatin
3 msk socker
1 vaniljstång, gärna bourbon
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i några minuter.
Koka under tiden upp grädde med socker och den fröna från en urskrapad vaniljstång och själva stången.
Ta upp gelatinet och rör ner i grädden. Plocka upp vaniljstången.
Häll upp i portionsglas och låt stelna i kylen några timmar.
Efter någon timma kan du ta ut glasen och hälla typ 1 tsk flytande lakrits ovanpå varje vaniljpannacotta och ställa in i kylen igen.
Chokladpannacotta
3 dl grädde
1 blad gelatin
2 msk socker
100 g mörk choklad - gärna ca 70%
Som ovan, fast utan vanilj (kanske lite mindre socker) och när grädden är uppkokad och du rört i gelatinbladet, så häll blandningen över nerbruten eller hackad choklad.
Ta ut vaniljpannacottan med lakrits på och häll sedan ett sista lager med chokladpannacotta och ställ in i kylen några timmar.
Färdigt att servera med lite hallon eller valfria bär i säson ovanpå! Mycket gott!!
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
tisdag 2 september 2014
Vanilj och chokladpannakotta med lakritsgömma och hallon
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar