tisdag 13 januari 2015

Tårta med rökt viltkött

Som komplement till Crêpesen på Caspers kalas ville jag nyttja lite rökt kött jag hade i frysen. Tårtan kan fungera perfekt som förrätt eller t ex i en buffé!

Använd det rökta kött du har, men det bör inte vara för hårt rökt i alla fall, alltså i konsistensen, utan mört och fint istället för hårt. Jag använde rökt älghjärta till fyllningen och fint skivat rökt ytterlår från dovhjort till dekorationen.

Om du skivar köttet till garneringen tunt och på rätt håll, tvärs köttfibrerna, behöver det inte vara någon fin köttbit. Jag använde som sagt ytterlår.

Blev lite inspirerad av ett recept på recept.se och på Svantes vilt som jag mixade lite. Tack för tipsen!

Tårtan blev faktiskt riktigt god, med det rökta köttet, lite syrade grönsaker, pepprig krasse pepparrot
och lite söt och krispig friterad lök.

På dessa ingredienserna gjorde jag två tårtor som gjordes i typ 20 cm springformar.

Tårta med rökt viltkött

Botten
300 g kavring
100 g smör

Mixa kavringen i större smulor i en matberedare.
Smält smöret.
Rör ihop och tryck ut i formarna.
Ställ in i kylen.

Fyllning:
500 g Philadelphiaost
4 dl kesella
0,5 dl riven pepparrot
0,5 dl fint hackad rödlök
0,5 dl hackad gräslök
ca 300 g rökt älg/dov/rådjurkött eller annat gott...
salt/peppar
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Finstrimla det rökta köttet i en matberedare.
Rör ihop ingredienserna
Smaka av med salt och peppar, eller mer av något du känner för...
Smält 3 gelatinblad på svag värme.
Låt svalna lite och rör i smeten.
Häll i formarna och smeta med en slickepott, så det blir jämt.
Förvara i kyl tills du skall dekorera och/eller servera.

Garnering:
Tunt skivad rökt viltkött, så tunt som möjligt.
Picklade grönsaker - jag tog tunt skivade morot, rödlök och blomkålsbuketter. Bra färger och gott!
Krasse
Friterad bananscharlottenlök

Gör en lag att pickla i - 123 lag eller kanske lite sötare idag. Förhållande 0,5 msk 24% ättika, 3 msk socker och 1 dl vatten. Gör så mycket att du täcker de grönsaker du picklar hyfsat.
Jag gjorde lite extra förutom det som fick plats på tårtan, för den som ville ha mer.

Friterad schalottenlök
Scharlottenlök
2 msk majsena
Några msk olja att fritera i 

Skala och skiva schalottenlök tunt.
Tryck ut ringarna som blir.
Vänd dem i majsenamjöl, så att de täcks fint.    
Fritera snabbt i olja tills de blir gyllene.

Låt frugan garnera och avnjut sedan en mycket god tårta som förrätt eller kanske i en buffé!

söndag 11 januari 2015

Crêpes med porterstuvad blandsvamp

Crêpes med porterstuvad blandsvamp, blev alternativet för de vuxna när Caspers 5 års dag skulle firas i helgen. Barnen firades storstilat, med vanliga pannkakor! Casper fick ju välja...

Creps är väl lite 80 tal, men de blev riktigt goda faktiskt och stuvningen går väl att variera i oändlighet med annan alkohol, annan svamp. Tänk dig en stuvning med kantareller flamberade i konjak...

Crêpes till 12 pers... (en var, plus någon extra)
Som grund gjorde jag en och en halv sats med Nisses pannkakor...
Glöm inte att låta smeten svälla lite och grädda dem lövtunna!

Kanske inte snyggast i stan, men de var goda!

Stuvningen
Blandad svamp typ 600 gram- jag hade champinjoner, skogschampinjoner och ostronskivling
3 msk Smör
50 gram Mjöl
4 dl Grädde
2-4 msk Portvin
2 msk Kycklingfond
salt/peppar
Några dl lagrad god riven ost, jag tog västerbotten

Skiva ner svampen i lämpliga bitar.
Stek svampen så den får fin färg i rikligt med smör - tyckte det blev mycket i en stekpanna, så jag tog två.
Pudra över mjöl, bryn bara snabbt, så det inte bränner och häll sedan över grädde och stuva en stund.
Häll i portvin, efter smak och lite fond.
Smaka av med salt och peppar och stuvningen är färdig...

Sleva upp en slev på varje pannkaka, vik ihop, riv över ost och grädda i ugnen på typ 225 grader i 10 minuter.

Kan med fördel förbereda de olika stegen i god tid och bara grädda på innan servering.

fredag 2 januari 2015

Gör egen korv - Chorizo med dovhjort

Årets korvstonkning gick av stapeln i Falkenberg och tre starka gubbar stod på startlinjen med hela familjerna.

Själv gjorde jag två korvar; min Köttkorv och nedanstående Chorizo men även den Älgkorv jag brukar göra gjordes av en polare. Vi testade även att röka samtliga korvar och det funkade med samtliga, även om älgkorven fungerar särdeles bra att röka. Vi testade även röka lite julskinka, som kan ses på bilden...

När du gör korv, var noga med hygienen. Låt gärna kvarn ligga i frysen innan och låt gärna dit tärnade kött som skall i kvarnen, ligga i frysen så det är lite halvfruset, så riskerar inte värmeutvecklingen i kvarnen starta någon bakterietillväxt. Kyl sedan ner korven så snart som möjligt.

Det är mycket kryddor i receptet och det går säkert bra att skippa det du inte har hemma, men om du vill ha en Chorizo bör väl i alla fall ha rejält med paprikapulver. Korvarna blev inte jättestarka, utan passar nog även bra. Vill du ha mer sting, så ös på med mer rökt, eller lite starkt paprikapulver.

Chorizo med dovhjort:

5 meter Svinfjällster
1 kg dovhjort, vilken del som helst, men ta inget "fint" kött
1 kg gris eller vildsvin, helst karré eller annan fet del.
1 dl ströbröd
1,5 msk salt
1 msk honung
1 tsk ingefära
1 tsk lökpulver
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 vitlöksklyfta/pressad
2 msk rökt paprikapulver
1 msk paprikapulver
1,5 dl vatten
3 msk rödvinsvinäger
1 msk torkad timjan
1/2 tsk kanel
2 kryddnejlikor/krossade

Jag brukar börja med att blanda ihop torra kryddor, så är det färdigt och man behöver inte rodda med dem under själva korvmomentet.

Mal köttet och tänk på hygienen enligt ovan

Blanda kött, kryddor, honung, vitlök och vätskor och blanda ihop rejält. Smeten skall inte vara för torr utan lättarbetad. Är den torr, så späd på med lite vatten till, eller varför inte lite öl...

Låt möjligtvis mogna en liten stund i kylskåpet.

Sedan är det bara att börja stånka... Montera korvhornet och trä på fjälstret och gör färdigt korvarna.