onsdag 17 september 2014

Dovhjortsfilé med spetsad kantarellsås, grillad sallad och chevrétoppad rotfruktspytt

I början av september börjar Dovhjortsjakten i Skåne och jag lyckades snubbla in på ett bananskal i år, bjuden av bästa polaren till hans släkt. Underbara marker och hornbärande djur stod på menyn.

På morgonkvisten satt jag i ett torn på ett hygge när morgondimman skingrade sig. Efter att jag kunnat höra hindarnas visslande på sina kalvar någon minut kom de som på ett pärlband över hygget. Tappade räkningen vid kanske 20 stycken, då en Dovspets dök upp i ledet. Han blev liggandes.

Idag ligger han i frysen hemma och skinnet som var vackert prickigt är inlämnat till garvning.

Förbered allting noga och starta kolen, lägg in rotsakerna i ugnen för att rosta och sedan går det fort.

Rotfruktspytt
Sätt på ugnen på typ 225 grader.
Skala och tärna ner olika rotfrukter. Jag hade massor hemma, så det blev potatis, palsternacka, röd-gul och polkabeta samt morötter. För att undvika att allt blir rosa, kan du lägga rödbetan och kanske polkabetan i separata formar.
Salta/peppra och ta timjan över.
Kör i ugnen tills färdigt. Kanske ca 25-40 minuter beroende på storlek.
Vid servering kan du smula lite chevré över och blanda rotfrukterna. Vill du, så håll rödbetorna separat, som bekant är de som gjorda för chevré...

Gillade filé och sallad.
Dovhjortsfilé, eller annat fint viltkött såsom ytterfilé, innanlår, rostbiff.
Endivsallad, Hjärtsallad halverade eller kanske spetskål kvartade.
Rapsolja
salt/peppar

Låt köttet bli rumstempererat, putsa och salta och peppra.
Häll lite olja på salladen och salta och peppra.
Om du väljer att grilla spetskål kan du lägga på den en stund innan, annars samtidigt som köttet.
Grilla köttet först snabbt och hårt så det blir färg och lägg sedan åt sidan i grillen. Använd termometer och låt gå till kanske 50 grader. Ta av och låt vila.

Konjacspetsad Kantarellsås
Några nävar kantareller
Ett par finhackade charlottenlökar eller en mindre gul lök
Smör
lite timjan
ca 2-3 dl Gädde
ca 2 msk konjac
salt/peppar
Kanske någon droppe soja eller såskulör

Fräs kantarellerna först utan smör, så att vattnet kokar ur.
Lägg sedan i smör, låt fräsa upp och i med timjan och lök.
Efter en stund stänger du av takfläkten, häller i konjac och tuttar på...
Häll sedan i grädde och låt småputtra en stund. Smaka av med salt och peppar och ev lite kulör om såsen ser lite blek ut. Tycker du att såsen blir lite tjock, så ha i lite mer grädde eller eventuellt lite mjölk.

tisdag 2 september 2014

Vanilj och chokladpannakotta med lakritsgömma och hallon

Var på Bornholm i somras och köpte flytande lakrits i en liten mysig by som heter Svaneke.

Efter ett halft misslyckat försök att kombinera chokladmousse och lakrits blev det ett litet försök med pannacotta som följer här. Blev supergod med en liten lakritsgömma som tittar fram när man sticker ner sin sked.

Den är naturligtvis lite krånglig, när den får göras i tre steg, med varje steg är iaf ganska lätt...

Receptet räcker till ca åtta personer, eller om man plockar ur enbart vanilj eller chokladdelen som separata recept, till fyra personer.

Vaniljpannacotta
3 dl grädde
1 blad gelatin
3 msk socker
1 vaniljstång, gärna bourbon

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i några minuter.
Koka under tiden upp grädde med socker och den fröna från en urskrapad vaniljstång och själva stången.
Ta upp gelatinet och rör ner i grädden. Plocka upp vaniljstången.
Häll upp i portionsglas och låt stelna i kylen några timmar.

Efter någon timma kan du ta ut glasen och hälla typ 1 tsk flytande lakrits ovanpå varje vaniljpannacotta och ställa in i kylen igen.

Chokladpannacotta
3 dl grädde
1 blad gelatin
2 msk socker
100 g mörk choklad - gärna ca 70%

Som ovan, fast utan vanilj (kanske lite mindre socker) och när grädden är uppkokad och du rört i gelatinbladet, så häll blandningen över nerbruten eller hackad choklad.

Ta ut vaniljpannacottan med lakrits på och häll sedan ett sista lager med chokladpannacotta och ställ in i kylen några timmar.

Färdigt att servera med lite hallon eller valfria bär i säson ovanpå! Mycket gott!!