söndag 23 februari 2014

Långkok på Lammlägg

Har haft läggen kvar från två lamm i frysen länge nu, men nu var det dags.

Köpte för ett tag sedan KC Wallbergs bok Mitt Matrike. En riktig höjdarkokbok, som verkligen kan rekommenderas. Rätten kommer i grunden från boken med lite justeringar och är väldigt enkel att göra, men kräver lite planering.

Lammet tillagas över dagen som confitering i Rapsolja, men kan nog lika gärna göras i en bra fond, med vin, andra kryddor eller annat gott långkokkött.

Confiterat lamm
Lammlägg efter behag och storlek. Vi åt sju på två barn och fyra vuxna.
ca 6% rimmlag (60g salt per 1 liter vatten) - jag behövde 3,5 liter
Rapsolja - gick åt ca 2,5 liter
1 vitlök
färsk eller torkad timjan
1/2 tsk vitpepparkorn
persilja

Dag 1.
Putsa läggen från de värsta hinnorna.
Rör ut rimlag av vatten och finsalt utan jod
Dela vitlöken rakt över och bryn hårt i en torr stekpanna
Lägg läggen i en gryta, eller annan behållare, stoppa i vitlöken och häll sedan över din lag
Låt stå kyligt till nästkommande morgon

Dag 2, på morgonen
Sätt ugnen på 75 grader.
Plocka upp och skölj av läggen, låt dem torka lite och lägg dem i en gryta.
Fyll lägg i timjan, vitlök och fyll upp med olivolja som täcker läggen.
Låt stå i ugnen under lock tills strax innan kvällsmat.
Plocka upp strax innan servering och bryn dem fina i en stekpanna med olja från confiten
Lägg upp fint och strö över hackad persilja

Som tillbehör stekte vi Savoykål med lite gul lök i olja från confiten och serverade med gele och potatisgratäng.