onsdag 26 juni 2013

Marmelad på jordgubbar och rabarber

I samband med midsommar tog jag chansen att länsa trädgården vid mitt föräldrahem på rabarber, då det växer en hel skog där. Blev säkert uppåt 10 kilo. Först blev det Rabarbersaft som står i kylen, sedan gjorde jag denna Rabarber och Jordgubbsmarmelad och resten frös vi in för kommande projekt och frugans goda pajer.

Inspirationen kom från sotasaker.com men jag kan meddela att mitt recept enligt nedan kanske är väl sött. Om man inte vill ha marmeladen för söt, kanske man kan ha nog med fördel ha i en saften och cest från en halv citron eller en lime.

1 liter jordgubbar, rensadeoch delade i mindre bitar
6 dl rabarber, sköljda och skurna i cm skivor
8 dl syltsocker
1 vaniljstång, urskrapad
(saft och cest från 1/2 citron eller 1 lime)

Värm jordgubbar, rabarber, socker och vanilj, inklusive stången i en gryta.
Låt sjuda tills sylten klarar ett marmeladprov... Eller enligt Dansukker (sockertillverkare) i fem minuter.

Ett marmeladprov innebär att du tar lite vätska från koket på en sked och häller lite på en tallrik. Dra sedan skeden igenom. Om vätskan inte flyter ihop, utan linjen finns kvar, är marmeladen färdig att hälla på burkar. Detta tog mycket längre tid än fem minuter när jag kokade.


måndag 24 juni 2013

Flädersaft

Titta på träden runt husknuten nu i juni, juli så kanske ni har ett Fläder träd/buske i närheten. Att inte ta till vara på de nyutslagna blommorna är nästan kriminellt. Fläderblomssaft, Flädersaft eller Hyllesaft (Skåne...), ja kärt barn har många namn. Saften blir supergod och fryses lätt in. Skeda direkt ur förpackningen till ett glas saft eller varför inte direkt i gindrinken...

Se till att använda väl rengjorda flaskor eller burkar för förvaring och använd något extra konserveringsmedel (såsom Atamon, tillsätts den avsvalnade saften) om du inte kommer konsumera i närtid och inte tänker frysa saften.

40 fläderblomsklasar
4 citroner, helst kravmärkta
3 liter vatten
75 gram citronsyra
2 kg strösocker

Skölj blommorna i kallt vatten och skrubba citronerna i ljummet och skär dem i skivor.
Koka upp vatten med citroner, citronsyra och socker.
Häll blandningen över blommorna i en behållare som du täcker och sedan låter svalna och stå i ca fyra dagar.
Sila och häll upp på flaskor.

söndag 2 juni 2013

Grillad lättgravad vildsvinsytterfilé med gremolata och rostad chevrépotatis

Grillsäsongen har kommit igång och det var dags att test något nytt. Jag har aldrig gravat kött tidigare så nu var det dags.

Slog till på en ytterfilé, eller urbenad kotlettrad som det egentligen är, från ett vildsvin som vi hade i frysen. Ca 650 gram, vilket var tillräckligt för 5 personer, men då när via hade både förrätt och efterrätt. Annars skall man nog ta ca 180-200 gram per person.

Om du vill grava köttet så gör det vid lunchtid, om du skall grilla på kvällen.

till ca 5 pers (vid full meny...)

Vildsvinsytterfilén
650 gram urbenad och välputsad kottlettrad från vidlsvin
2 msk socker
1 msk salt
2 msk hackad färsk timjan
cest från en halv citron

Blanda socker salt, timjan och cest en skål. Badda in köttet och stoppa det sedan i en plastpåse och lägg in i kylskåpet så länge som du har möjlighet. Minst någon timma, men gör inget om det är över natten.
Ta ur påsen en timma innan grillning, så köttet blir rumstempererat och hinner torka lite.
Förbered grillen med briketter, som bara ligger på ena sidan.
Grilla på en fin yta på direktglöd och lägg sedan åt sidan och grilla under lock till köttet har ca 63 graders innetemperatur.
Låt köttet vila i en handduk 10 minuter.
Skiva upp och häll gremolata över samt servera med potatisen och eventuellt lite sallad eller grillad sparris.

Potatisen
1 bit chevré
färskpotatis

Koka den tvättade färskpotatisen och koka ca 5 min.
Salta, peppra och grilla sedan potatisen i ugnen eller på grillen bredvid köttet tills den fått lite yta.
Vid servering smular du över rikligt med chevré.

2 tsk finhackad vitlök
3 msk finhackad bladpersilja
cest från en halv citron

Blanda ihop.