måndag 27 augusti 2012

Håkans Våfflor

Då vi skulle ha ett par grannar på besök i helgen bestämde vi oss för lite våfflor. Våfflor är väl inte det mest komplicerade i världen, men jag har i alla fall ett uråldrigt gammalt recept som härstammar från min kära morbror Håkan! Inte för jag sett honom göra det någon gång, men ändå ;-)

Naturligtvis skall de inte gräddas i några nya lättviktsjärn, utan ett rejält och tungt våffeljärn som är långt mycket äldre än vad mans själv är!

2 ägg
4,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk hjortronsalt
plus ev lite vanlig salt
100 g smält smör

Låt svälla lite i kylen en stund och grädda sedan
Ha gärna lite smör i pannan, så blir de finare och sockra direkt när de är färdiga.

Servera gärna med grädde och sylt från inköpt på Österöö fårfarms fina butik. Valet var denna gång med Punchblåbär och Romhjortron.

Dagen efter är det få saker som slår våfflorna med smör och socker, om man vill fortsätta på den slanka banan...

fredag 24 augusti 2012

Kokta insjökräftor från Boren

Varje år är vi uppe hos Ulles släkt utanför Motala och fiskar kräftor. En tillställning som man alltid ser fram emot med mycket trevliga människor, glada skratt och supersmaskiga kräftor.

Varje år utses en kräftkung/drottning! Titeln tillfaller den som gissar närmst det antal kräftor som fångas för året. I år var det min tur! Ett helt år som kung, det inte är inte alla som får uppleva det ni...

Ett litet recept på lagen som kräftorna kokas i och sedan får svalna i, för att dra åt sig sältan och dillsmaken.

Till ca ett tjog kräftor

2,5 liter vatten
1 dl grovsalt
3-6 sockerbitar
6-8 dillkronor

Koka upp vatten , salt socker. Låt spadet koka lite så att det är bra tryck i det. Lägg i kräftorna med dill ovanpå och låt sedan koka i nio minuter. Kräftorna skall i alla fall flyta upp och koka en liten stund efter det.
Låt sedan kräftorna svalna i spadet.

Naturligtvis skall kräftorna ackompanjeras av årets besk och glada visor!

Mustig köttgryta med gött mos på potatis och jordärtskocka

Har haft några påsar med grytbitar från nöt liggandes i frysen från det halva djur vi köpte i höstas. Efter att ha varit föräldraledig hemma med en del tid att fundera bestämde jag mig för att göra en köttgryta på en av påsarna. Naturligtvis skall alla köttgrytor vara mustiga! Vad nu mustig egentligen är...Serverades tillsammans med ett gött mos där jag hade i jordärtskockor och västerbotten ost.

Länge sedan jag fick så mycket lovord av frugan...

Räcker nog till minst 6 pers
ca 800gr - 1kg grytbitar
smör
2 pkt bacon, delad i bitar
2 gula lökar, skalad och skivad i ca cm skivor
4 charlottenlökar, skalade och delade
4 vitlökar, skalade
2 burkar krossade tomater
5 msk tomatpuré
styvt en halv flaska gott rött vin - Blev en fransk
2 msk soja
några lagerblad
3 dl vatten
5 dl kalvfond
en kapsel veg. fond du chef, eller en tärning
salt/peppar
1 palsternacka, myntad
1 stor morot, myntad
typ 10 champinjoner, kvartade

Bryn det rumstempererade och torra köttet i smör på hög värme så det får färg i en stekpanna och lägg undan.
Ta fram din gryta. Bryn bacon och lägg sedan i och bryn lökar.
Häll sedan över tomatkross, vin, lagerblad, soja, vatten, fond och fondkapsel.
Salta och peppra.
Sjud i 2-3 timmar, beroende på kött.
30 minuter kvar  - lägg i morot och palsternacka
15 minuter kvar - lägg i champinjoner

Gött mos
Räcker inte till 6 pers...
ca 500 g mjölig potatis
ca 300 g jordärtskocka
rejäl klick smör
ca 1 dl grädde
salt/peppar
ev lite muskot
typ 50 gram riven smarrig ost (typ Västerbotten eller Gruyère)

Koka den skalade potatisen och jordärtskockorna (typ samma koktid). Om dessa skalas innan, se till att lägga i vatten med lite citron. Annars blir jordärtskockorna dassiga och mörka.
Värm grädden i micron och gör sedan mos/puré.

Servera med lite goda grönsaker och resterna av det goda vinet!


lördag 18 augusti 2012

Grillade lammracks

Har haft en påse lammracks liggandes i frysen sedan slakten förra hösten som varit planerad att användas under grillsäsongen. Tror jag sneglat på den varje gång frysen öppnats och drömt lite...

Igår var det dags! Gjorde en väldigt enkel sallad till och lite grillså. Kanske inte var optimal till lamm, även om den var god. Ibland får man anpassa sig till önskemålen hemma ;-)

Fem racks var lagom till mig Ulle och Casper..

Lammracks

5 lammracks
1 dl rött vin
2 dl rapsolja
myntablad
rosmarin
timjan
2 vitlöksklyftor

Pressa vitlöken, och hacka möjligtvis ner någon kvist av respektive krydda och blanda en marinad. Låt Racksen ligga i en stund, gärna några timmar.

Grilla! Tänk dock på en sak. Lammracks är oftast tunna och är busenkla att döda och göra skittorra. Mycket bättre om de grillas snabbt på hög värme så de får bra färg, men sedan tas av och får vila lite. Absolut ingen fara om de är lite röda eller rosa.

Grillsås
Några dl Turkisk youghurt eller cremefraich
några msk sweet chili
pressad vitlök
salt/peppar

En all round grillsås som man bara blandar ihop, efter egen smak. Jättegod! Dock hade väl jag till lamm kanske istället haft i lite färsk mynta, rosmarin, ellet gjort en annan sås. Men inte idag.

onsdag 8 augusti 2012

Kokt saft på jordgubbar, rabarber och svarta vinbär

Efter att vi länsat vår enda buske som genererat lite bär i år, med svarta vinbär så var det dags med mitt första saftkok. Med lite jordgubbar och rabarber i frysen att komplettera så försökte jag läsa på lite på nätet och rutiga kokboken. Tycker faktiskt att det blev rikgigt god saft, så det är väl lika bra att få ned lite minnesanteckningar. Troligtvis går det någ att blanda bär som man själv gillar. Något jag läst mig till är att gärna använda väl mogna bär, då saften annars lätt stelnar.

2 kg jordgubbar
0,5 kg rabarber
0,7 kg svarta vinbär
1,5 liter vatten (ca 5 dl per 1 kg eller 2 liter bär)
6 dl socker per liter avrunnen saft
1/2 tsk atom konserveringsmedel per liter saft

Koka upp bären i vattnet och låt koka i ca 10 min under lock. Lyft på locket i mellanåt och krossa bären emot grytan med en slev. Sila massan i en silduk i ca 30 minuter. Diska grytan och häll tillbaka saften. Koka upp, rör i socker och koka upp på nytt. Skumma av. Häll upp på flaskor med konservieringsmedel eller frys in.

Jag kokade även upp bärmassan efter att jag lagt tillbaka den i grytan och fyllt med vatten så att det täckte. Repetera proceduren.

Tänk på att inte hälla den varma saften i kalla flaskor, då troligtvis kommer spricka. Värm i ugn, eller i varmt vatten innan.

Saften blev supergod!!

tisdag 7 augusti 2012

Pesto

En klassisk Pesto till lite pasta är aldig fel. Vi gjorde en i veckan och slängde i lite fina klyftade småtomater, vilket naturligtvis blev hur fint som helst! Se bara till att ha basilika hemma, så är det toksnabbt att slänga ihop...

Receptet blev lagom till ungefär tre personer...

ca 25 gram pinjenötter
1 kruka repad basilika
1 vitlöksklyfta
50 gram riven parmesanost
1 dl olivolja
salt/peppar

Rosta pinjenötterna och hiva sedan allt i en mixer... Då är det snabbare än mickrovärmd köttfärssås!
Orginalreceptet säger nog att man skall stöta allt i en mortel, men va f-n... (blir säkert godare)

Får se om jag kompletterar med lite alternativa peso snart...