söndag 29 april 2012

Ugnsbakad torskrygg med pressad potatis

Frugan slog till och köpte en massa fisk från hemfisk.se som tittade förbi med deras fiskbil. Bunkrade därmed upp med 5 kg lax och torsk. Känns lite konstigt att bunkra upp fryst fisk när men har en granne som fiskar och jag nästan varje dag går förbi fiskekörkan. Men nu finns det hemma i alla fall, när andan faller på.

Detta blev en smarrig kvällsmat som även uppskattades av vår granne med deras lilla tös. Jag hade dubbelt med cayennpeppar och då blev det rätt bra klös!  

Enklare än så här blir inte matlagning...

1 paket bacon - strimlat
1/2 purjolök - strimlad
två nävar champinjoner - skivade
3-4 st torskryggfiléersalt/peppar
Sås:
1 stor burk creme fraiche
0,5 tsk Cayennepeppar
1 msk dijonsenap
3 msk hummerfond
ca 3 msk hackad dill
Garnering:
(räkor, dill)

Sätt ugnen på 200 grader
Bryn bacon och grönsaker och fördela sedan i en ugnsfast form.
Lägg på torsken och salta/peppra.
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll sedan över. 
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis, grönsaker och garnera gärna med räkor om man vill lyxa till det, med det blev tokgott ändå.

Vildsvinsragù

Inför lunchbesök av en gammal kollega så blev det en snabb köttfärssås på vildsvinsfärs som fanns i frysen. Dessutom så närmar sig ju den nya jaktsäsong, så vi får allt börja tömma nu...


50 g pancetta - strimmlad (eller bacon)
1 finhackad lök
1 finhackad morot
1 finhackad selleristjälk
500 g vildsvinsfärs
2 dl vitt vin
1 burk fina krossade/passerade tomater
Lagerblad
5 rossade enbär
1 kvist rosmarin - hackad
några kvistar repad och hackad timjan.
salt/peppar
smör
olivolja
riven parmesan

Låt frönsakerna småfräsa/svettas i olivolja på medelvärme tillsammans med pancettan så att de inte får färg, men löken blir genomskinlig. Under tiden bryner du köttfärsen i smör en annan panna på hög värme så den får lite färg.
Lägg samman och häll i vin som får reducera ner lite innan tomaterna åker i.
I med lagerblad och kryddor och låt småputtra ca 30 minuter. Kokar vätskan ner för mycket, så späd på med lite vatten.
Servera med nykokt pasta och riven parmesan.

Riktigt smarrigt!

söndag 1 april 2012

Piccata på Älgfilé med rödvinssås och gratinerade potatispengar

Vi hade en hemmakväll själva igår och i frysen väntade en älgfilé som ändå inte räckte till med än två personer. Har tidigare gjort ett recept som jag tyckte var lyckat med piccata på vildsvinsrygg som jag tyckte blev synnerligen lyckat, så nu testade vi en annan version.

Piccata är i grunden en italiensk rätt där man panerar kalvinnanlår med parmesan och ägg och som sedan serveras med tomatsås.

Receptet bara till två personer...

Piccatan:
400 g älgfilé, eller annat trevligt viltkött..
två ägg
1,5 dl finriven västerbottenost
1,5 dl torkade trattkantareller
salt/peppar

Blanda till massan (allt utom filén) och låt stå för att svälla en stund. Avvakta sedan med resterande tills potatisen nästan är färdig och såsen nästan reducerat ner: Badda in filén med massan, bryn på medelvärme med olja och smör så den blir gyllenbrun och sedan in i en form ovanför potatisen med termometer i där ni sänkt temperaturen till mellan 100-150 grader. Plocka ut den vid typ 54 och låt vila lite innan man skär upp den. Snälla, överstek den inte bara!!

Potatispengar:
Potatis
olja
Rosmarin
Chilliflakes
1 dl riven Västerbottenost
Salt/peppar

Sätt ugnen på typ 180 grader. Skala och skär potatis i "pengar", ca en halv cm tjocka. Lägg dem i en ugnsfast form, med olja och/eller bakplåtspapper i botten. Allt för att det inte skall bränna fast, som potatisklyftor och pommes ofta gör. Här är ju ytan som ligger mot botten ännu större... Krydda med hackad rosmarin, salt /peppar och strö lite chilliflakes över. Chilliflakesen ger ett gott sting ibland och kan uteslutas, om man är lite känslig. Kör potatisen och vänd några gånger, så inget bränner fast. När köttet skall sättas in och potatisen nästan är färdig drar du ner temperaturen och stör över osten.

Rödvinssås

1 scharlottenlök
3 dl rött vin
2 dl viltfond
ett lagerblad
en kvist rosmarin
salt/peppar
ett par msk smör

Hacka löken grovt och lägg den samt vin, viltfond, lagerblad och rosmarin i gryta. Reducera till en ca och 1,5-2 dl. Sila av. Sätt på medelvärme och rör ner smöret i klickar.

Färdigt!

Servera med en god sallad och ett gott italienskt vin!