söndag 26 februari 2012

Plankstek med älgbiff

Med en fru som är stormförtjust i planka så blev det till slut införskaffat fyra ekplankor, som dessutom passade som handen i hansken i ugnen. Med fyra lagom biffar från årets nedlagda älg så tänkte jag det kunde passa... Kan nog dock gå bra med vilken filé eller ytterfilé som helst, eller annat gott kött...

Som tillbehör lade vi upp lätt ångkokade broccoli buketter och sparrisar som vi lindade i bacon samt en halv tomat. Naturligtvis skall planka serveras med Spritsat potatismos, som Pommes duchess och en fet bea!

Pommes duchesse:
Koka mjölig potatis
Mosa med lite varm grädde (bara lite), ett par äggulor och en rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar.
Spritsas på plankan.

Förbered med att sätta ugnen på 250 grader grill för senare...

Släng in plankorna och bränn av dem snabbt någon gång under förberedelserna, så de även hinner svalna lite igen.

Bearnaise:

3 st äggulor
250 gr smör - absolut inte mer än 85 g per äggula 4 st vitpepparkorn 2 st schalottenlökarlite hackad persilja 2 msk dragonvinäger eller vitvinsvinäger plus lite torkad dragon eller en kvist färsk dragon 0,5 dlvatten

Smält smöret på låg värme i en kastrull, dra av men låt inte kallna helt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Reduceras till ungefär hälften och sila i glas eller annan behållare.
Ta sedan antingen en tjockbottnad kastrull med låg värme eller en kastrull i ett vattenbad med hett vatten. Vispa äggulorna med reduktionen till äggulorna börjar tjockna.
Ta bort kastullen från värm och vispa i smöret. Först droppvis och sedan i tunn stråle.
Strö i lite persilja och dragon och smaka av med salt och peppar.

...En bearnaise kan beroende på vad du skall ha den till alltid kryddas med lite annant... Kanske lite körvel, finhackad chilli, cayennepeppar, sweet chilli sås, lite citron eller kanske i med lite skalade räkor till lite grillad sparris...

Grilla biffarna snabbt i grillpanna på hög värme så de får fina ränder, men är röda i mitten.

Lägg upp kötttet fint, spritsa moset runt plankan och lägg upp grönsakerna du valt men inte bean och in i ugnen på hög grillvärme, så att moset får fin färg. Därefter häller du på bearnaisen och serverar!

Slobba i det fria! (Ugnspannkaka med stekt fläsk)

Uppe i Sjönevad på besök var det dags för lite friluftsliv när solen tittade fram och det nästa kändes som vår! Till detta recepten behvöer man förbereda sig hemma med ugnspannkaka och sedan ha med sig en stekpanna som kan användas över öppen eld.

Ugnspannkaka:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
8 dl mjölk
5 ägg
1 msk smör                                      
         
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop de torra ingridienserna. Vispa i mjölken
och vispa sist i äggen till en jämn smet.
Smörj en långpanna med smör och häll sedan i smeten.
Grädda i ca 20 minuter tills pannkakan har fin färg och har stelnat.
Klipp i bitar och ta med ut i korgen...

Matdags
Stek rimmat fläsk i stekpanna med smör över den öppna eldan. När fläsket
börjar få färg, river du i pannkakan och steker på lite till i flottet från fläsket.
Servera i kåsor eller på lämplig tallrik. Passar nog med lingen men utan
det går det ju att äta med händerna...

Smaskens!
                                                                                                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                               
                                                                      

Klassiska Scones

Lika enkelt och snabbt som genialt att bjuda på till till t ex söndagsfrukosten eller eftermiddagsfika.
Gör sig som bäst med lite färskost och Lemon curd enligt mig!

3 dl mjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet genom att berarbeta och nypa ner det.
Blanda i mjölken till en deg. Rör inte i onödan.
Tryck ut degen på en mjölad yta ca 3 cm tjockt och stansa gärna ut med en rund form då blir de riktigt snygga och lagom stora. Pensla gärna med ägg och strö lite råsocker eller solrosfrön på om man vill lyxa till det.
Lägg på bakplåtspapper och in i ugnen i 10 minuter tills de är gyllenbruna.

Viltkebab med Vildsvinshjärta och Rådjurshjärta

Det årliga isfisket efter storgäddan med angeldon, medför en hel del väntan som med fördel används till att tillaga mat över den öppna elden. I år vankades viltkebab med hjärta från rådjur och vildsvin. Glömde röka dem senast och de är lite små så att göra någon annan rätt på, så det blev lagom för två hungriga fiskare.



Två hjärtan (eller annat kött, av valfritt kött...)
Cayennepeppar
Sambal oelek /
Sweet Chilisås
Salt/peppar
+ valfria kryddor eller örter
Créme fraiche
Grönsalld
Taco- eller Pitabröd

Skär köttet i små bitar.
Stek hastigt i smör och och ös på med kryddor
Lägg upp på Tacobröd med sallad och Créme fraiche

Njut med en öl!